Eli Iserbyt ziet een oude blessure terug de kop opsteken. De 27-jarige veldrijder kampt met zenuwpijn in zijn linkerbeen en gaf daarom op tijdens de wereldbekermanche in Namen. Het probleem 100% is helaas niet mogelijk.
"Ik heb opnieuw last aan mijn linkerbeen", vertelde Iserbyt na de cross in Herentals, waar hij de schade nog wist te beperken en vijfde werd. "Ik sukkel daar al drie jaar mee. Soms heb ik er geen last van, soms een beetje, soms iets meer. Dan kan ik niet voor de volle 100 % kracht zetten."
De aandoening heet het piriformis-syndroom, zenuwpijn in de volksmond. "Meestal ontstaat het door overbelasting bij bepaalde bewegingen of in bepaalde hoeken", vertelt professor Stijn Bogaerts van de KU Leuven aan Het Nieuwsblad.
De pijn valt niet bij iedereen te behandelen. "In sommige gevallen is simpelweg opgebouwde spierspanning de oorzaak en dan is dat met een paar manuele sessies al veel beter. In andere gevallen blijf je een aanhoudende, lokale irritatie hebben. Dan moet je kijken naar bijkomende interventies, zoals (herhaaldelijke) inspuitingen met cortisone.” Een operatie is theoretisch gezien mogelijk, maar vaak falen die ingrepen.
Iserbyt gaf al aan dat de blessure nooit meer helemaal zal verdwijnen. "Dat is de realiteit van topsport", zegt Bogaerts. "Daar zit je altijd met een supramaximale vorm van belasting. En dan kan het weleens zijn dat het lichaam ergens op een grens botst en dat je op een wederkerend probleem stuit."
De Belgische kampioen kan in principe wel gewoon verder fietsen, op voorwaarde dat de pijn binnen de perken blijft. "Maar hoe langer je ermee rondloopt of -fietst, hoe meer de pijn continu zal standhouden."
Mogelijk kan die blessure dus gevolgen hebben voor het verdere verloop van zijn carrière. "Je vermijdt toch beter om met die pijn zomaar verder te doen. Er is dus wel een eindpunt dat je moet gaan aanvaarden."