José De Cauwer blaast vandaag 75 kaarsjes uit. De wielercommentator heeft in zijn turbulente leven hoge pieken en diepe dalen meegemaakt.
Er zijn maar weinig Vlamingen die zoveel verstand hebben van koers als José De Cauwer. Dat is niet onlogisch. De geliefde wielercommentator heeft in het wielerwereldje zowat van alles geproefd.
Als renner won De Cauwer een etappe en veroverde hij de leiderstrui in de Vuelta. Als ploegleider won hij met Greg LeMond de epische Tour de France van 1989 en als bondscoach zag hij Tom Boonen in 2005 wereldkampioen worden.
Tegenslagen
Zijn tegenslagen zijn evenwel minstens zo talrijk als zijn successen. Zo overleed zijn vrouw op amper 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van lymfeklierkanker. Zijn dochtertje Debbie was toen negen jaar oud. Ook zij kreeg trouwens kanker, maar overleefde de ziekte.
Ook financieel heeft De Cauwer geworsteld. Heel erg lang zelfs. Als ploegleider van ADR-Agrigel zag hij zijn ploeg de successen bijeen rijden. Hoogtepunt was de epische Tourzege van Greg LeMond. Maar ondanks die successen zat de ploeg in vieze papieren.
Berg schulden
De Cauwer stak dan maar zijn eigen centen in de ploeg. Hij betaalde voor een Tourdeelname, hotels en betaalde zelfs renners en personeel. Het leverde hem een berg schulden op die hij pas decennia later helemaal afbetaald had.
"Die financiële put was dus míjn schuld, en ik heb mijn familie erin meegesleurd", zegt De Cauwer daarover in een openhartig interview met Humo. "We wonnen de hele tijd: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, zelfs de Tour met Greg LeMond... Dáárom bleef ik geld in de ploeg steken. Tegen beter weten in."
De Cauwer kreeg het ook nog eens aan de stok met de belastingdienst. "Er bleek van alles niet te kloppen met het aanslagbiljet, dus heb ik een bezwaarschrift ingediend, maar dat werd onontvankelijk verklaard omdat ik het niet had ondertekend. Dat was ik domweg vergeten. Het heeft me een smak geld gekost."
'Ben VRT dankbaar'
Pas in 2019 werd De Cauwer schuldenvrij verklaard. Hij betaalde maar liefst 400.000 euro af. "Ik ben de VRT dankbaar, mijn job als commentator heeft me erbovenop geholpen. Dat is ook de reden waarom ik blijf doorgaan: ik heb nog iets goed te maken.”