Michel Wuyts haalt fel uit: 'Ik vind hem echt een blaaskaak!'

Nieuws
maandag, 24 maart 2025 om 16:33
photonews 10999127 048

Parijs-Nice werd opnieuw geteisterd door extreme weersomstandigheden. Smeltende sneeuw en ijskoude temperaturen dwongen de organisatie tot een neutralisatie, maar de wedstrijd werd tot ongenoegen van zowat het hele peloton snel weer hervat. 

Hoe het kan dat het peloton niet protesteerde? Dat niemand à la Bernard Hinault de ballen had om de koers stil te leggen? "Ik zou het een gebrek aan solidariteit noemen en dat is een oud zeer in de koers", vertelt Michel Wuyts in de HLN-podcast 'Wuyts & Vlaeminck'. "Ik denk dat je dat nooit weg krijgt."

"Oliver Naesen is aangeduid als gedeputeerde van de wielervakbond. Die gaat z'n verhaal zoeken bij tal van ploegen. Negen ploegen zeggen: 'we stoppen ermee. Er moet geneutraliseerd worden en de uitslag van die etappe mag niet in rekening genomen worden.'"

"Vooraleer hij dat kan zeggen vooraan aan de karavaan aan meneer Thierry Gouvenou (koersdirecteur in Parijs-Nice), een blaaskaak als je het mij vraagt, heeft hij intussen al het bevel gegeven om de wedstrijd weer op gang te trekken. Waar ben je dan mee bezig?"

Mads Pedersen

Sven Vanthourenhout ziet het anders. "De laatste jaren wordt er veel verwacht van de zogenaamde 'weather protocols', maar je zit nog altijd met een peloton waarvan er renners zijn die wél scoren in dit soort weer. Mads Pedersen bijvoorbeeld. Die is wereldkampioen geworden in zo'n weer. Het protocol is niet voor iedereen geschikt."

Wuyts: "Toch vind ik het billijk dat Pedersen zich bij dat protocol neerlegt. Die kickt natuurlijk op die rotomstandigheden. Het is niet toevallig dat hij de eerste is die de boel weer op gang trekt. Hij viel zelfs meteen aan, samen met de jongens van Movistar. Je moet je eigen goesting kunnen doorprikken."

Het is overigens niet de eerste keer dat Gouvenou onder vuur ligt. De Franse ex-prof bouwt in opdracht van ASO het Tourparcours. Tijdens de Tour van 2023 en 2024 moest hij zich meermaals verdedigen tegen de kritiek op onveilige situaties in het parcours.

Zo kwam Primoz Roglic vorig jaar ten val op een verkeerseilandje dat niet voldoende was aangeduid en waar geen seingever stond. "As je dat obstakel zou weghalen, dan kosten die werken meer dan 100.000 euro. En dat voor een koers die 5 seconden passeert", klonk het toen.

Poll