Mathieu van der Poel zag drie jaar geleden zijn kans op een wereldtitel in rook opgaan, toen hij het de avond voor het WK in Wollongong aan de stok kreeg met enkele vervelende tienermeisjes.
De 29-jarige Nederlander werd 's avonds, toen hij al lag te slapen in het hotel, voortdurend getreiterd door twee Australische tieners, die herhaaldelijk op de deur van zijn kamer klopten. Ook toen zijn vriendin Roxanne de meisjes aanmaande om ermee op te houden, bleven ze maar kloppen.
Na een tijdje kookte het potje van Van der Poel over. Hij rende achter de meisjes aan, tot in hun hotelkamer, waar het tot een fysieke confrontatie kwam. Eén van hen liep daarbij een schaafwond aan de elleboog op.
Tot overmaat van ramp werd de politie erbij gehaald. Ze sloegen Van der Poel in de boeien. De topfavoriet voor de wereldtitel bracht zo de nacht voor het WK in een cel door. Hij werd vroeg in de ochtend vrijgelaten, maar slapen lukte hem niet meer. Een uur na de start van de wegrit kneep hij de remmen toe.
"Er zijn dingen gebeurd die ik achteraf gezien anders had moeten doen", vertelt Van der Poel over het befaamde hotelincident aan Sporza. "Ik denk bijvoorbeeld aan wat er is misgelopen op het WK in Australië."
"Anderzijds is dat iets waar ik achteraf sterker van ben geworden. Op het moment zelf is het zeker niet leuk, maar of ik dat zou veranderen? Misschien niet, omdat ik weet dat het me nadien geholpen heeft om beter te presteren."
Dat laatste klopt zeker. Van der Poel werd destijds verweten dat hij niet professioneel genoeg bezig was met zijn vak. Zo lag hij als enige van de Nederlandse ploeg op een andere gang, en bracht hij de nacht samen met zijn vriendin door. Het volgende seizoen herpakte hij zich op dat vlak en nam hij sportieve revanche door wereldkampioen te worden in Glasgow.
Spijt heeft Van der Poel niet echt. "Ik kan heel snel dingen achter me laten. Het verleden is het verleden, dat kan je niet meer veranderen. Ik probeer dat dan ook niet meer te doen en probeer vooruit te kijken."
Van der Poel werd kort na het incident door een rechtbank in Australië veroordeeld tot een boete van 1000 euro. In hoger beroep werd hij evenwel vrijgesproken.