Wout van Aert haalt fel uit: 'Ik vind het jammer dat ze dat doen'

Nieuws
woensdag, 21 mei 2025 om 17:36
photonews 11141962 241
Slecht nieuws voor de snelle mannen. Het 'WK voor sprinters' op de Champs-Elysées gaat op de schop. Op de slotdag van de Tour de France moeten moet het peloton straks maar liefst drie keer over Montmartre.
Montmartre, een kasseiklimmetje in Parijs, zorgde vorige zomer voor spectaculaire taferelen tijdens de olympische wegrit. Een massa uitzinnige toeschouwers had postgevat op de flanken om de renners naar boven te schreeuwen. Het inspireerde Tourorganisator ASO om de 'saaie' slotetappe in de Tour wat op te vrolijken.
De knoop is nu doorgehakt: komende zomer zal het peloton op de slotdag van de Tour drie keer over Montmartre (1.1 km, 5.9%) moeten. De laatste passage ligt op amper zes kilometer van de finish.

Gele trui

Die parcourswijziging zal de klassementsmannen ongetwijfeld angst inboezemen. ASO breekt namelijk met de traditie dat er op de slotdag niet meer gestreden wordt voor de gele trui. Of er in het begin van de slotrit nog een glaasje champagne zal gedronken worden, valt te betwijfelen.
Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard gaven al aan dat ze absoluut geen fan zijn van de hernieuwde slotetappe. Wout van Aert krijgt een parcours dat op zijn lijf geschreven is, maar ook hij is not amused over de drievoudige beklimming van Montmartre. Hij geeft de Tourorganisator ervan langs.

'Het gaat gevaarlijk worden'

"Ik ben er niet helemaal fan van", vertelt Van Aert aan Sporza. "Ik denk dat het een heel gevaarlijke rit gaat worden. Het parcours ligt me uiteraard wel. De laatste passage van Montmartre is op zes kilometer van de finish. Dat opent perspectieven voor renners zoals ik."
"Maar er wordt voorbij gegaan aan het feit dat we tijdens de Olympische Spelen met een peloton van 50 renners daar toekwamen, en straks met een heel Tourpeloton en klassementsrenners die nog iets te verdedigen hebben."
"Ik heb de aanloop nog niet bekeken, maar als het dezelfde smalle straatjes zijn richting die klim, verwacht ik chaos. Het is jammer dat we dat gaan opzoeken. Ik begrijp het in een bepaalde zin wel. De organisatie dacht 'dat zag er wel cool uit'. Maar veiligheid is de voorbije jaren nog meer een thema geworden. Met deze keuze wordt daaraan voorbij gegaan."