Wout van Aert is zonder twijfel dé pechvogel van het jaar. De 30-jarige Belg moest na een zware val een streep trekken door zijn klassieke voorjaar. Vlak voor het WK kwam hij voor de tweede keer dit seizoen zwaar ten val.
Het is zeker het niet het eerste seizoen waarbij Van Aert af te rekenen krijgt met pech. Zo miste hij ook al eens de Ronde van Vlaanderen na een coronabesmetting. In 2019 hing zijn wielercarrière zelfs aan een zijden draadje na een zware val in de Tour.
Klierkoorts
Zelfs in zijn jeugdjaren werd Van Aert niet gespaard van pech. Op zijn 15e werd hij geveld door klierkoorts én een pollenallergie. Met tranen in de ogen vertelde hij zijn ouders dat hij wilde stoppen met veldrijden. Mama Ivonne en papa Henk hebben hem kunnen overtuigen om door te bijten en de rest is geschiedenis.
Volgens zijn coach Rudy Heylen hebben de ouders van Wout van Aert de bouwstenen van zijn veerkracht gelegd. "Ze hebben hem de boodschap gegeven: dit is een tegenslag, maar als je niet opgeeft, zul je die overwinnen", vertelt Heylen in gesprek met
Knack.
"Zeker in die eerste jaren als sporter is dat heel belangrijk. Veerkracht is weliswaar deels genetisch bepaald, maar de persoonlijkheid wordt ook gevormd door omgevingsfactoren en opvoeding. Als ouders te beschermend zijn en alle oorzaken van stress wegnemen, zal hun kind veel moeilijker de vaardigheden ontwikkelen om tegenslagen te verwerken."
"Als de uitdagingen in het volwassen leven nog toenemen, zullen ze zichzelf daarvoor niet bekwaam voelen. Veerkracht is een ervaring als een ander. Je kunt er bij elke mentale terugval beter in worden. Omdat je na een tijd weet: ‘Als ik doorzet, komt alles goed.’"