Toptalent viel tijdens Milaan-San Remo 3 meter naar beneden, niemand merkte val op

Nieuws
dinsdag, 25 maart 2025 om 21:23
martin

Tijdens Milaan-San Remo is een drama vermeden. Martin Svrcek (Soudal Quick-Step) viel naar beneden tijdens een afdaling. Net als bij de onfortuinlijke Muriel Furrer, merkte niemand de val op. 

Martin Svrcek was de Cipressa aan het afdalen, tot het plots grondig mis ging. De 22-jarige Slowaak vloog in een gevaarlijke bocht over de vangrail en viel zo'n drie meter naar beneden.

Niemand zag die val gebeuren. "Hij was helemaal alleen en er waren geen auto's in de buurt die hem konden gezien hebben", vertelt Jurgen Foré, CEO van Soudal Quick-Step aan Sporza.

"Gelukkig was hij bij bewustzijn en riep hij via de ploegradio om hulp. Onze ploegleiders hadden meteen de reflex om de wagen te stoppen en terug te lopen. Na 500 meter vonden ze hem."

Meerdere breuken

Svrcek werd afgevoerd naar het ziekenhuis van San Remo. Artsen stelden breuken vast aan het rechtersleutelbeen, het rechterschouderblad en verschillende ribben. Hij wordt enkele dagen in het ziekenhuis gehouden ter observatie.

Het jonge talent, die vorig jaar zilver veroverde op het WK voor beloften, is vooral blij dat hij alles nog kan navertellen. "In het ziekenhuis realiseerden we hoeveel geluk we hadden dat Svrcek zou herstellen van de lange lijst blessures."

"Ik ben alle artsen en verpleegkundigen heel dankbaar", laat Svrcek via Instagram weten. "Ik ben ook de medewerkers van Soudal Quick-Step en al mijn teamgenoten zeer dankbaar die mij de liefde en steun hebben getoond waar de Wolfpack bekend om staat."

Veilige wielersport

Het voorval verleidde CEO Jurgen Foré tot een open brief, waarin hij pleit voor een veiligere wielersport. "Omdat Martin een jonge, getalenteerde, maar nog niet zo bekende renner is in ons team, krijgt het bericht niet veel aandacht. Maar dat moet het wel krijgen. We lezen dat soort berichten té vaak", begint hij.

"Ik wil niet met een beschuldigende vinger naar de organisatie wijzen. Het was een valpartij die tot stand kwam door verschillende factoren. Maar ik kan ook niet stil blijven. We moeten beter doen om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden."

Foré stelt zes maatregelen voor om de koers veiliger te maken.

  1. Beperking van het aantal versnellingen, breedte van het stuur en de posities van de shifters. Ook betere veiligheidscontroles op het parcours, vooral op gevaarlijke punten.
  2. Nooit meer koersen zonder ploegcommunicatie en dus: oortjes.
  3. Een trackingsysteem binnen de koers waarmee elke renner op elk moment gevolgd kan worden. Mét directe feedback.
  4. Verbeterde helmen en beschermende kleding, zelfs ten koste van de aerodynamica als het moet. Te beginnen op training.
  5. Rijd desnoods vaker dezelfde lussen als het zo makkelijker is de optimale veiligheid van het peloton te garanderen.
  6. Alle stakeholders moeten hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen.