'Ze viel amper 2 km van haar ouderlijk huis': UCI-voorzitter reageert op overlijden Furrer

Nieuws
zaterdag, 28 september 2024 om 19:52
gye4y xweaahkfn

Het WK wielrennen in Zürich wordt overschaduwd door het tragische overlijden van Murriel Furrer (18). De Zwitserse overleed na een valpartij op het WK voor junioren.

Over haar overlijden heerst nog veel onduidelijk. Furrer kwam namelijk ten val buiten het zicht van de camera's en er waren geen getuigen. Niemand zag de val dus gebeuren. Wat haar overlijden nog tragischer maakt is het feit dat ze lange tijd onopgemerkt in een bos lag, voor ze gevonden werd. 

Onderzoek

De politie is een onderzoek gestart. Bij de UCI houdt men de lippen stijf op elkaar. Naar verluidt krijgen de organisatoren en het veiligheidspersoneel zwijgplicht opgelegd over het tragische ongeval.

Zaterdagmiddag reageerde UCI-voorzitter David Lappartient voor het eerst op het overlijden van Furrer, maar veel antwoorden kregen we niet. "Dit WK is op een bepaalde manier speciaal geworden”, begon Lappartient.

“Het WK moet het toppunt zijn van het wielerseizoen. Ook voor de junioren, die voor het eerst kennismaken met het WK. Muriel was een van de ambassadeurs. Haar ouderlijk huis lag op twee kilometer van de plek waar ze ten val kwam. Dat maakt het allemaal heel triest. Je zit niet op de fiets om te overlijden.”

Over de omstandigheden van de val wil hij zich evenwel niet uitspreken. "We zijn het ongeval aan het onderzoeken. Er wordt door de politie hard gewerkt om de omstandigheden in kaart te brengen. We kunnen nog geen conclusies trekken.”

Radiocommunicatie

Het overlijden van Furrer wakkert de discussie over de afwezigheid van radiocommunicatie op het WK weer aan. Volgens Lappartient mag deze valpartij echter 'niet gebruikt worden als voorbeeld voor dergelijke conclusies'. "Daar is het nu echt te vroeg voor. Het kan nog even duren voor we precies weten wat er gebeurd is."

Het WK gaan ondanks het overlijden van Furrer gewoon door. De familie van Furrer steunt die beslissing. "De beslissing om door te gaan met het WK is in samenspraak met alle partijen genomen. Het WK afgelasten was niet de beste optie. Al het sportieve gaat door, maar voor de rest is het zeer ingetogen." Zo hangen de vlaggen halfstok en werd al meermaals een minuut stilte gehouden.

Veiligheidsprobleem

Furrer is lang niet de enige renner/renster die de afgelopen jaren overleed na een val. Zo moesten we vorig jaar afscheid nemen van Gino Mäder (val tijdens Ronde van Zwitserland) en Tijl De Decker (val op training). Moeten ouders zich stilaan afvragen of het voor hun kind nog veilig is om wielersport te beoefenen? 

"Dat is een goede vraag”, antwoordde Lappartient. “We zitten niet in een voetbalstadion. Fietsen gebeurt op openbare wegen en de meeste valpartijen vinden plaats tijdens trainingen, maar de valpartijen in wedstrijden blijven uiteraard meer hangen."

"Het is belangrijk dat er steeds meer geïnvesteerd wordt in goede fietspaden en dergelijke. Dat gaat de goede kant op, maar er is nog ruimte voor verbetering. Veiligheid is niet makkelijk. Daarom willen we samenwerken met alle stakeholders voor een veiligere sport."

Gedrag renners

Verder vindt Lappartient dat er bij een valpartij te snel met de vinger naar de UCI gewezen wordt. "In het peloton worden de helft van de crashes veroorzaakt door het gedrag van de renners. Het is dus niet altijd de fout van de organisator of de UCI. Het wordt steeds lastiger om wedstrijden op een veilige manier te organiseren."

","id":1}])