Heel wat profrenners hebben in 2023 een verdachte groeischeut gekregen. Het gaat om renners die in het jaar 2022 nog 1.89 meter groot waren en het jaar nadien plots één centimeter gegroeid zijn. Grootschalige fraude, zo blijkt.
Seppe Odeyn heeft iets vreemd opgemerkt toen hij zich wilde inschrijven voor het provinciaal kampioenschap tijdrijden. De duatleet en triatleet merkte op dat er geen profrenners van 1.89 meter meer zijn. "Die vind je alleszins niet meer terug in de UCI-lijst", vertelt hij in de podcast De jogclub.
Odeyn heeft wat overdreven, maar heeft zeker een punt. Op de lijst, die online raadpleegbaar is, zijn slechts 57 renners van 1.89 meter terug te vinden. 214 renners - bijna vier keer zoveel - hebben een lichaamslengte van 1.90 meter.
Het verhaal wordt nog straffer. Sommige renners die in 2022 een lengte van 1.89 meter hadden, zijn in 2023 'plots' een centimeter gegroeid. Dat is al zeker het geval bij Robert Gesink en Christophe Laporte, twee dertigers van Visma - Lease a Bike die al lang gestopt zijn met groeien.
Daar moet uiteraard meer achter zitten. Er bestaat een (zeer) sterk vermoeden dat renners van 1.89 meter hun lichaamslengte naar boven afronden of zelfs liegen over hun lengte, om toch maar aan die 1.90 meter te komen.
Waarom renners per se 1.90 meter groot willen zijn? Het zit zo: sinds 2023 deelt de UCI renners op in drie categorieën: renners kleiner dan 1.80 meter horen in categorie 1, renners tussen 1.80 en 1.89 meter horen in categorie 2 en renners boven de 1.89 meter horen in categorie 3.
Hoe hoger de categorie, hoe meer speelruimte voor het bepalen van de positie op een tijdritfiets. De UCI voerde die regel in om de stabiliteit en dus veiligheid ten goede te komen, maar meer speelruimte betekent ook dat renners een meer aerodynamische positie kunnen aannemen.
Met andere woorden: renners die net te klein zijn om in categorie 3 ingedeeld te worden, hebben er alle baat bij om te liegen over hun lichaamslengte en zo toch in categorie 3 te horen, want dan winnen ze in het tijdrijden enkele wattages.
Liegen over je lichaamslengte is trouwens perfect mogelijk. "Het enige wat je moet doen is je laten opmeten door de teamarts. In ruil krijg je dan een sticker om op je fiets te plakken. Er is geen controle."
Ook nog het vermelden waard: Wout van Aert is 1.90 meter groot, maar dat is hij al zijn hele profcarrière. Mathieu van der Poel meet 1.84 meter en wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel heeft een lichaamslengte van 1.71 meter.