Hoeveel verdient Wout van Aert? Een inzicht in zijn financiën

Achtergrond
woensdag, 28 mei 2025 om 21:09
woutgezin
Wout van Aert is één van de beste wielrenners ter wereld. Vanzelfsprekend is hij ook één van de best betaalde profrenners. Zijn inkomsten bestaan uit veel meer dan enkel het loon dat Visma - Lease a Bike hem betaalt.
Dé grootverdiener in het peloton is Tadej Pogacar. Geen enkele wielrenner verdiende ooit meer dan hij. Zelfs Lance Armstrong niet. Sinds dit seizoen betaalt UAE Team Emirates-XRG het Sloveense wonderkind een jaarsalaris van maar liefst 8 miljoen euro.
Remco Evenepoel zou naar verluidt de tweede best verdienende renner zijn, met een jaarsalaris van 5 miljoen euro. Na hem volgen Primoz Roglic (4.5 miljoen euro), Jonas Vingegaard (4 miljoen euro) en Mathieu van der Poel (4 miljoen euro).

Salaris Van Aert

Op plek zes staat Wout van Aert. De 30-jarige Belg zou zo'n 3.5 miljoen euro per jaar opstrijken. De voorgaande jaren lag zijn salaris lager, maar nog steeds boven de twee miljoen euro.
Belangrijke kanttekening: dat loon moet uiteraard nog vadertje staat passeren, tenzij je zoals Pogacar en Roglic in belastingparadijzen als Monaco woont.

Red Bull

Van Aert mag zichzelf dus een multimiljonair noemen. Maar hij heeft nog veel meer inkomstenbronnen dan enkel zijn salaris. Zo heeft hij een persoonlijke sponsordeal met Red Bull.
Ook Tom Pidcock wordt gesponsord door de drankgigant. Beide alleskunners dragen een helm in de kleuren van het befaamde energiedrankje. Hoeveel Red Bull hen betaalt om die helm te dragen, is niet geweten.

Startgeld

Veldrijden mag dan een kleine sport zijn die vooral in Vlaanderen leeft, voor de toppers vallen er véél centen te rapen in de modder. Zo komt Van Aert pas opdagen op een cross voor minimum 20.000 euro startgeld.
Organisatoren van wegkoersen betalen officieel geen startgeld, maar RCS (organisator van o.a. de Giro d'Italia, Milaan-San Remo en Strade Bianche) zou topcoureurs wel een flinke som geld bieden om hen aan de start te krijgen. Organisatoren van Natourcriteriums moeten zo'n 50.000 euro neertellen om publiekstrekkers als Van Aert rondjes in hun stad te laten rijden.

Prijzengeld

Een andere inkomstenbron is het prijzengeld, al worden renner daar niet rijk van. Zo ontvangt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen amper 20.000 euro. Van Aert strandde afgelopen voorjaar op een vierde plek in Vlaanderens Mooiste en ontving daar een schamele 2500 euro voor.
Het wordt nog erger, want in het peloton heerst de gewoonte dat het prijzengeld verdeeld wordt onder de ploegmakkers en het personeel.

Investeren in bedrijven

Wie veel verdient - en ook wie weinig verdient, maar een beetje kan sparen - doet er goed aan om zijn of haar spaarcenten te investeren. Geld op de bankrekening wordt immers elk jaar minder waard omwille van inflatie.
Van Aert investeert zijn centen o.a. in Heylen Vastgoed en Mon Dada (producent van ambachtelijke luxekaarsen). Die aandelen stijgen - als de bedrijven het goed doen - elk jaar in waarde. Sommige bedrijven keren ook een dividend (deel van de jaarlijkse winst) uit aan hun aandeelhouders.
"Ik verdien goed mijn boterham", zei Van Aert enkele jaren geleden in een interview. "Maar ik denk ook aan de toekomst, aan mijn zoon en aan mijn vrouw. Ik hoop, als ik over enkele jaren stop, dat ik alleen nog leuke dingen kan doen. Ik zal zeker nog werken. Hopelijk niet omdat het moet. Daarom probeer ik slim te investeren."

NFT's

Tot slot bracht Van Aert in 2021 via de ploeg NFT's (digitale kunstwerken) van drie overwinningen (Strade Bianche, Tourrit over de Ventoux en ritzege op Champs-Elysées) op de markt. Dat leverde hem 47.000 euro op.