Geen renner ter wereld die een grote gunfactor heeft dan
Wout van Aert. In Siena werd zondag nog maar eens duidelijk dat de 30-jarige Belg tot ver buiten de landsgrenzen razend populair is. Daar zijn volgens cultuursocioloog Walter Weyns meerdere verklaringen voor.
De wederopstanding van Wout van Aert in de Giro d'Italia laat niemand onberoerd. Wielerminnend Vlaanderen stond zondag op hun benen te trillen toen Wout van Aert als eerste de finish van de gravelrit in Siena bereikte en eindelijk nog eens een koers won.
Dat was niet enkel in Vlaanderen het geval. Fans van over de hele wereld schreeuwden Van Aert naar de zege. In Siena juichten nog nooit zoveel Italianen voor een buitenlandse renner. De Italiaanse commentator voor Eurosport ging zelfs helemaal uit zijn dak.
Grootste gunfactor
Zondag werd nog maar eens duidelijk dat geen enkele renner ter wereld op zoveel sympathie kan rekenen als Wout van Aert. Vriend en vijand - als hij al vijanden heeft - gunnen hem de overwinning. Zelfs populaire fenomenen als Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Remco Evenepoel kunnen qua gunfactor niet aan hun collega tippen.
Hoe het komt dat de gunfactor voor Van Aert zo groot is? Walter Weyns, cultuursocioloog bij Uantwerpen, ziet meerdere verklaringen. "Je herkent jezelf altijd graag in een winnaar, maar het mag niet zomaar iemand zijn", vertelt hij aan
Sporza.
"Het moet een winnaar zijn die zichzelf niet distantieert van jou. En Van Aert heeft die kwaliteit. Als hij wint, laat hij iedereen meevieren en is hij erkentelijk voor iedereen die hem geholpen heeft. Als het niet goed gaat, wijst hij nooit met de vinger naar iemand anders."
Geen narcist
Van Aert is met andere woorden absoluut geen narcist, zoals bijvoorbeeld voetbalster Christiano Ronaldo. "Die wil ook wel winnen, maar ziet zichzelf vooral graag in de spiegel. Van Aert ziet zich veel liever in de spiegel van een ander. dan groeit de gunfactor mee."
Er zijn nog meer redenen waarom Van Aert op zoveel sympathie kan rekenen. Zo kreeg hij gedurende zijn carrière al veel te vaak af te rekenen met pech. Na elke tegenslag krabbelde hij weer overeind.
"De term "sprookje" wordt dan terecht in de mond genomen. Van Aert is iemand die worstelt en vecht, maar het uiteindelijk toch maakt. Dat maakt van hem een prachtig figuur. Eén waar mensen mee meeleven."
'Hij is altijd eerlijk'
Boezemvriend Tiesj Benoot bevestigt wat Weyns zegt. "Wout is altijd eerlijk. Kijk maar naar Dwars door Vlaanderen. Hij was zo oprecht in zijn interview en nam meteen alle schuld op zich. Dat toont menselijkheid en dat zien de mensen ook wel graag."
"Hij komt ook van zeer ver terug en dan schrijf je een mooi verhaal, natuurlijk. In december kon hij zijn knie nog niet belasten. Het is mooi dat hij nu al zo verrassend goed is in de Giro. Dat toont toch aan wat voor renner en atleet Wout is. Het is een superster die het wielrennen overstijgt."