Goed en slecht nieuws voor wielertoeristen. Duursport is wel degelijk goed voor je gezondheid en verlaagt het risico op kanker. Bij twee types kanker geldt evenwel het omgekeerde.
Dat sporten goed is voor je gezondheid, hoeven we jou niet uit te leggen. Fietsen, hardlopen, zwemmen of gewoon wandelen zorgt ervoor dat je fysiek fitter bent, beter in je vel zit, minder vaak ziek wordt én langer leeft.
Sporten verlaagt logischerwijs ook het risico op kanker. Dat wordt nu ook bevestigd in een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in
The British Journal of Sports Medicine.
Zweedse militairen
Onderzoekers baseerden zich op de fysieke parameters van een miljoen Zweedse militairen over een periode van 33 jaar. Op regelmatige tijdstippen moesten ze een fitheidstest afleggen. Vervolgens werden ze ingedeeld in drie groepen: mensen met een mindere goede, matige en goede conditie. Bij elk groep werd vastgesteld hoeveel kankergevallen er op latere leeftijd waren.
U kan het resultaat al raden. Bij zij die een goede conditie hadden, werden een pak minder kankergevallen vastgesteld. Degene met een minder goede conditie liepen een hoger risico op kanker.
Huid- en prostaatkanker
Bij twee types kanker geldt evenwel het omgekeerde. Bij fysieke fittere personen werd een hoger aantal gevallen van huidkanker en prostaatkanker vastgesteld.
In het geval van huidkanker is er een logische verklaring. Wie over een betere conditie beschikt, wordt namelijk vaker blootgesteld aan UV-straling. Zo gaan duursporters in de zomer vaak fietsen of lopen als de zon hoog zit. Goed insmeren en de hoge zon mijden is dus de boodschap.
In het geval van prostaatkanker is het weinig waarschijnlijk dat duursport op zich een risicofactor is. Onderzoekers vermoeden dat fittere mensen meer bezig zijn met hun gezondheid en zich dus sneller laten testen op prostaatkanker dan mensen met een minder goede conditie.