Ben jij een coureur en wil je sneller fietsen? Dan kan je een duurdere fiets kopen, harder trainen of simpelweg gewicht verliezen.
Afvallen is één van de meest effectieve en simpele manieren om een betere wielrenner te worden. Toch is het niet zo vanzelfsprekend om snel wat kilo's kwijt te raken. Daarom hebben we hieronder enkele tips en valkuilen gezet om jou op weg te helpen om er even scherp (of toch bijna even scherp) uit te zien als Tadej Pogacar tijdens de Tour. Die tips gelden uiteraard ook voor wie niet fietst.
1. Calorieverbruik- en opname
De basisregel van afvallen is heel simpel: als je meer calorieën consumeert dan verbruikt, dan ga je bijkomen. Als je meer calorieën verbruikt dan consumeert, dan ga je afvallen. Wie gewicht wil verliezen moet dus zijn of haar calorieverbruik verhogen en/of calorieopname verminderen.
2. Caloriearme & calorierijke voeding
Wat je exact eet is in dat opzicht niet relevant. Zolang je maar meer calorieën verbruikt dan binnenkrijgt. Renners eten tijdens de Tour bijvoorbeeld 6000 à 9000 calorieën per dag en wegen na drie weken nog altijd evenveel (of zelfs iets minder!)
Toch is het handig om te letten op wat je precies eet. Bepaalde voeding bevat namelijk erg veel calorieën, terwijl andere voeding net caloriearm is. Door caloriearm te eten zal je sneller gewicht verliezen.
Voorbeelden van caloriearme voedingsmiddelen zijn:
- Alle soorten groenten
- Alle soorten fruit (iets meer calorieën dan groenten)
- Aardappelen
- Magere yoghurt
- Mager vlees (kip, kalkoen, varkenshaas, lamsvlees, kalfslapje, rosbief... )
- Niet-vette vis (kabeljauw, roodbaars, NIET zalm... )
- Pasta
- Rijst
Voorbeelden van calorierijke voedingsmiddelen zijn:
- Sauzen (mayonaise, ketchup, bearnaise...)
- Chocolade
- Chips
- Taart
- Koeken
- Snoepgoed
- Noten
- Niet-mager vlees
- Vette vis
3. Roofbouw
Minder calorieën consumeren is dus de boodschap. Ga hier wel verstandig mee om. Wie structureel te weinig calorieën binnenkrijgt, pleegt namelijk roofbouw op zijn/haar lichaam en dat kan op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen.
Sven Vanthourenhout kan daarover meespreken. De voormalige veldrijder zocht als jonge renner de limieten op door veel te weinig te eten en fel te vermageren. Hij kampte jarenlang met een eetstoornis.
"Mijn spieren, die ik van mijn 14e tot mijn 24e had opgebouwd, waren half weggevreten", vertelde hij daarover. "En mijn testosteronwaarden lagen aan diggelen. Zoiets bouw je niet in een-twee-drie weer op."
4. Vaste maaltijden
Mensen die willen vermageren maken héél vaak de fout om zich in te houden tijdens vaste maaltijden. Dat is géén goed idee! Als je na het ontbijt, middagmaal of avondmaal nog honger hebt, is de kans immers groot dat je tussen die maaltijden naar ongezonde snacks zal grijpen. Je buikje vol eten is dus de boodschap!
5. Water
Voldoende water drinken is sowieso belangrijk voor je gezondheid, maar het helpt ook om te vermageren. Water drinken bevordert namelijk de stofwisseling én de vetverbranding. Veel water drinken vlak voor een maaltijd zorgt er bovendien voor dat je minder zal eten.
6. Duurtraining
Naast het verlagen van je calorieopname, is het ook interessant om je calorieverbruik te verhogen. Dat doe je door te bewegen. Fietsen is een heel interessante manier om je calorieverbruik te laten stijgen, omdat het een duursport is die je heel lang (langer dan bv hardlopen) kan volhouden.
Zo hard mogelijk fietsen is trouwens helemaal niet nodig. Integendeel! Wie gewicht wil verliezen fietst net beter aan een rustig tempo (duurtraining). Je lichaam doet namelijk eerst beroep op vetverbranding als energiebron. Pas als je het tempo opvoert haalt je lichaam ook energie uit koolhydraten. Trager fietsen houdt je ook veel langer vol, waardoor je meer calorieën verbrandt.
7. Intervaltraining
We legden net uit dat je helemaal niet snel hoeft te fietsen om te vermageren. Wetenschappelijk onderzoek heeft evenwel uitgewezen dat intervaltraining dé snelste manier is om al sportend gewicht te verliezen.
Nadeel is dan weer dat het een intensieve trainingsvorm is. Beginners gaan hier best voorzichtig mee om. Elke dag intervallen doen is sowieso ten stelligste af te raden. Ook profrenners wagen zich maar een paar keer per week aan intervaltraining.
8. Hartslagmeter
Duurtraining is dus de ideale manier om gewicht te verliezen omdat je lichaam dan vetverbranding als energiebron gebruikt én je kan de inspanning langer volhouden. Maar dan moet je wel in de juiste hartslagzone (zone 1) fietsen!
Een handig hulpmiddel om in de juiste zone te trainen is het dragen van een hartslagmeter. Opgelet: gebruik een borstband om je hartslag te meten, want polsmeting is vaak onnauwkeurig of zelfs helemaal fout.
9. Slaap
Ook een goede nachtrust draagt bij tot een strak lichaam. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een gebrek aan slaap kan leiden tot een toename van eetlust, wat dan weer tot extra kilo's leidt. Anderzijds ben je veel minder geneigd om te bewegen als je moe bent.
10. Fiets/kledij
Wielrennen is en hele dure hobby. Sinds de coronapandemie zijn de prijzen van fietsen zelfs nog een pak duurder geworden. Ook een wielersetje (shirt, broek, helm, schoenen, bril...) kost tegenwoordig een fortuin.
Gelukkig helpt een peperdure fiets of een blitse outfit niet om sneller gewicht te verliezen. Met een stalen ros en een oud shirt van Mapei ga je net evenveel gewicht verliezen als met de duurste Specialized en de hoogste carbonnen velgen.
Beeld bovenaan: Lucas Canino/Unsplash