Intermarché-Wanty in slechte papieren: 'Als we niet groeien, riskeren we faillissement'

Nieuws
zondag, 10 november 2024 om 17:30
intermarcheploeg

Het gaat niet zo goed met Intermarché-Wanty. De Belgische formatie heeft het laagste budget van alle ploegen in de WorldTour en probeert al jaren het hoofd boven water te houden. 

Sportief boekte Intermarché-Wanty de afgelopen jaren grote successen. Zo wonnen ze met Biniam Girmay drie etappes én de groene trui in de Tour de France. Maar financieel gaat het minder goed. De ploeg moet zien rond te komen met een jaarbudget van slechts 14 miljoen euro. Ter vergelijking: UAE Team Emirates is met een jaarbudget van 50 miljoen euro de rijkste ploeg. 

Voorlopig lukt het Intermarché-Wanty om te overleven, maar de vraag is nog voor hoe lang. "Je kunt dat niet eeuwig blíjven doen", vertelt Performance Manager Aike Visbeek aan Het Laatste Nieuws.

"Niet dat er angst regeert voor wat de toekomst brengt. We hebben sportieve perspectieven, maar... we kunnen het ons niet permitteren om te ‘slapen’ en niet op langere termijn te denken. Het mag geen tikkende tijdbom worden."

Groei noodzakelijk

"Op een bepaald moment gaan we die nodige stappen wel moeten zetten. En groeien. Zo niet riskeren we een faillissement, tenzij de aansluiting van onder af perfect verloopt en je met het minimum aantal mensen altijd het maximum resultaat blijft boeken. Een schier onmogelijke opgave."

De ploeg heeft daarom dringend 'vers geld' nodig. "De plek van tweede titelsponsor ligt open, we zijn er hard mee bezig. Raar eigenlijk, dat dat ‘gat’ zo moeilijk opgevuld geraakt. Met Girmay hebben we toch iemand met een eigen identiteit, die in Amerika de voorpagina’s haalde en er op de internationale markt enorm uitspringt? We hopen van harte dat het er alsnog van komt.”

Verscherpt toezicht

Vorig jaar doken geruchten op dat renners en personeel niet op tijd betaald werden. De ploeg werd daarom onder verscherpt toezicht van de UCI geplaatst. "Een hard gelag, om zo in het nieuws te komen", zegt Visbeek.

"Zeker omdat het niets te maken had met een foute of ondermaatse budgettering, wel met tijdelijke cashflowproblemen. Maar het valt zeker niet goed te praten. Het kleefde aan iedereen, zorgde voor onrust. Die financiële limiet werkt ook zeer remmend in op contractbesprekingen en transferdossiers."

","id":1}])