Mathieu van der Poel mag vandaag 30 kaarsjes uitblazen. Om zijn verjaardag te vieren, hebben we voor u 10 straffe weetjes over het fenomeen uit Nederland verzameld.
Wielrennen zitten bij de familie Van der Poel in de genen, zowel langs moeders' als langs vaders's zijde.
Zijn vader Adrie van der Poel is één van de beste Nederlandse renners aller tijden. Hij won o.a. de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, twee ritten in de Tour, de Clasica San Sebastian én de wereldtitel in het veldrijden.
Grootvader Raymond Poulidor (de vader van zijn moeder Corinne) was nog een straffere renner. De 'Eeuwige Tweede', die in 2019 overleed, won o.a. de Vuelta, Milaan-San Remo, zeven ritten in de Tour, 2 x Parijs-Nice, 2 x de Dauphiné en de Waalse Pijl. Hij werd ook drie keer tweede in de Tour.
En daar stopt het niet. Ook zijn broer David van der Poel was tot en met 2023 profrenner. En wat velen niet weten, is dat ook nonkel Jacques van der Poel coureur was. De intussen 62-jarige broer van Adrie slaagde er weliswaar niet in om een profzege te boeken.
Mathieu van der Poel heeft een Nederlands paspoort, maar voor de rest heeft hij weinig met Oranje. Hij is geboren in België en woont er al zijn hele leven. Ook zijn lagere en middelbare school doorliep hij in België.
Zelfs zijn roots liggen maar gedeeltelijk in Nederland. Zijn moeder, Corinne Poulidor, is namelijk de dochter van het Franse wielericoon Raymond Poulidor.
Mathieu van der Poel woont samen met zijn vriendin Roxanne Bertels in een riante villa in het residentiële 's-Gravenwezel, maar eigenlijk vertoeft hij vaker in Spanje dan in België. Hij kocht twee jaar geleden namelijk een huis in Moraira, een voormalig vissersdorpje aan de Costa Blanca. Daar spendeert hij zijn winters en zijn korte breaks tijdens het wegseizoen.
Mathieu van der Poel is de jongste wereldkampioen veldrijden ooit. Hij was amper 20 jaar en 13 dagen ooit, toen hij in 2015 in Tabor zijn allereerste wereldtitel bij de elite veroverde. Intussen zit hij aan zes stuks. Over twee weken kan hij in Liévin het record van Erik De Vlaeminck evenaren.
Met een geschat jaarsalaris van zo'n 3.5 miljoen euro, is Van der Poel één van de best betaalde wielrenner ter wereld. Dat geld spendeert hij graag aan dure auto's, privéjets en luxehorloges.
In de garage van Van der Poel staan heel wat dure auto's te blinken. Van der Poel heeft namelijk een passie voor snelle, blitse bolides. De voorbije jaren is/was hij eigenaar van o.a. een Lamborghini Urus, Porsche 911 GT3 RS, Porsche Cayman GT4 RS, Mercedes G63, BMW M3 Competition Touring, Range Rover SVR, BMW M2 cs, BMW 1M en Audi Rs6.
Ook aan Luxehorloges spendeert Van der Poel graag zijn centen. Zo draagt hij regelmatig een peperdure Rolex om zijn pols. Hij bezit o.a. een Rolex Daytona Rose Gold, ter waarde van 36.000 euro!
Wout van Aert is al van bij de jeugd de eeuwige rivaal van Mathieu van der Poel, zowel in het veld als op de weg. Ze kunnen samen door één deur en hebben veel respect voor elkaar, maar daar stopt het ook. Vrienden zijn ze allesbehalve.
"Ze zijn nooit echt close gewest", vertelt Niels Albert over hun verstandhouding. "Tijden de koers praten ze nauwelijks met elkaar, en zeker niet buiten de koers."
Van der Poel is de braafheid zelve en zoekt zelden de controverse op. Menig wielerfan verslikte zich dan ook in zijn/haar koffie toen de ochtend van het WK in Wollongong bekend raakte dat Van der Poel ws gearresteerd en een nachtje in een cel had doorgebracht.
De Nederlander had het aan de stok gekregen met enkele vervelende tienermeisjes die laat in de avond voortdurend op de deur van zijn hotelkamer klopten. Van der Poel was daar naar een tijdje helemaal klaar mee en achtervolgde de meisjes tot in hun kamer, waar het tot een fysieke confrontatie kwam.
De politie werd erbij gehaald, waarna Van der Poel in de boeien werd geslagen en bijna de hele nacht in de cel moest doorbrengen. Vroeg in de ochtend werd hij weer vrijgelaten, maar hij had nauwelijks geslapen en kneep een uur na de start van de wegrit de remmen dicht.
Van der Poel is niet de beste wielrenner aller tijden, maar ongetwijfeld wel de beste alleskunner ooit. Hij koerst zowel op de weg, in het veld als op de mountainbike en hoort in alle disciplines tot de wereldtopper. Hij veroverde zelfs al de wereldtitel in het gravelen.
Zijn favoriete discipline? Mountainbiken! "Als ik maar één discipline kon doen, dan zou het mountainbiken zijn. Ik haal er veel plezier uit. Op een mountainbikeparcours voel ik me soms als een kind in een speeltuin."