Met deze 10 tips ben je in geen tijd van je verkoudheid verlost

Training
maandag, 18 november 2024 om 23:54
verkoudheid

De dagen worden korter, de temperaturen zakken en de winter is in aantocht. Dat betekent dat de kans op een verkoudheid een pak groter is. 

Last van een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen of voel je je gewoon niet lekker? Dan is de kans groot dat je een verkoudheidsvirus te pakken hebt! Het is de meest voorkomende infectieziekte. Volwassenen zijn gemiddeld twee tot vier keer per jaar verkouden. 

Dat een verkoudheid vaker voorkomt in de winter, heeft te maken met het feit dat mensen minder buiten komen als het koud is. Binnenshuis kan een circus veel beter circuleren en is de kans op besmetting dus veel groter. Daarnaast zorgt blootstelling aan koude temperaturen en drogere lucht ervoor dat de slijmvliezen een virus moeilijker kunnen buiten houden. 

Tenzij je héél goede genen hebt, moet je dus een paar keer per jaar een verkoudheid zien te doorstaan. Dat is niet prettig, maar gelukkig zijn er heel wat maatregelen die je kan nemen om sneller te genezen of om symptomen te verlichten.

Warme douche of stoombad

De stoom van een hete douche of een stoombad zorgt ervoor dat het slijm loskomt, waardoor je tijdelijk minder last hebt van snot en slijm in je neus/keel. Het is ook een ideale manier om je te ontspannen en je dus even minder ziek te voelen. 

Goed slapen/rusten

Deze tip spreekt voor zich. De beste remedie tegen elke ziekte is goed slapen. Zo geef je het lichaam de kans om het virus eruit te jagen en te herstellen.

Ook overdag neem je best niet te veel hooi op de vork. Doet het rustig aan, beperk sportactiviteiten en neem bij ernstige klachten vrijaf op het werk. Anderzijds is het niet aan te raden om een hele dag in de zetel te hangen, maar ook even buiten te komen en een wandelingetje te maken. Bij een lichte verkoudheid kan je gerust ook niet-intensief sporten. 

Water drinken

Veel water drinken is een tip die vaak over het hoofd gezien wordt. Een goede vochtbalans is nochtans belangrijk voor het optimaal functioneren van het afweersysteem. Drink ook niet te veel in één keer. Af en toe enkele slokjes nemen is beter. 

koffie, zwarte thee of alcohol heeft het tegenovergestelde effect: het droogt je lichaam uit en is dus niet bevorderlijk voor je herstel.

Snuiten beperken

Snuit je neus enkel als het echt nodig is, want bij het snuiten duw je het snot in de bijholten, waardoor je een bijholteontsteking kan krijgen. Als je toch snuit, doen het dan niet te hard en snuit één neusgat per keer. 

Hygiëne

Was regelmatig je handen, nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes (en gooi die na gebruik meteen weg) als je verkouden bent. Zelf heb je niet veel aan die tip, maar je verkleint wel de kans dat je anderen besmet.

Ververs ook regelmatig je deken, kussen en laken en trek elke dag nieuwe kleren en een nieuwe pyjama aan. Het virus kruipt namelijk in textiel. 

Neusspray en paracetamol

Ervaar je ernstige neusklachten en wil je die absoluut verlichten? Dan kan je met een neusspray je neusgaten tijdelijk weer 'vrij' te maken. Let wel op met het gebruik van dergelijke sprays. Het bestrijdt enkele symptomen en als je het te vaak gebruikt zal het geen effect meer hebben. Sowieso mag je neusspray niet vaker dan drie keer per dag en zeven dagen na elkaar gebruiken. Paracetamol helpt dan weer om algemene pijn te verlichten. 

Stoppen met roken

Rook jij? Dan stop je daar best even mee zolang je ziek bent. De rook van sigaretten irriteert namelijk het slijmvlees waardoor de klachten kunnen verergeren. Rook je niet? Houden zo!

Ventileren

Net als de rook van sigaretten, irriteert droge lucht het slijmvlies, waardoor de klachten kunnen verergeren. Zorg dus voor goed geventileerde kamers door een raam of deur open te zetten of het ventilatiesysteem in te schakelen. 

Goed verteerbaar voedsel

Een virus verslaan vraagt heel veel energie van je lichaam. Naast rusten, is het daarom belangrijk dat je niet te veel en te zwaar eet. Het verteren van vettig of sterk gekruid voedsel is namelijk een aanslag op je lichaam. 

Gember en kurkuma

Anderzijds zijn er voedingsmiddelen die net helpen om verkoudheidsklachten te verminderen. Geelwortel (kurkuma) en gember werken bijvoorbeeld ontstekingsremmend. 

Foto bovenaan: Pexels/Andrea Piacquadio