7 tips om je in de winter te wapenen tegen de kou op de fiets

Training
zondag, 10 november 2024 om 22:07
photonews 11081665 034

De winter is in aantocht. De komende twee weken zal het kwik overdag niet boven de 10 graden stijgen. Dat betekent dat wielertoeristen weer hun dikste vest en warmste handschoenen mogen aantrekken. 

Weinig sporters die 's winters zo hard afzien als wielrenners. Omdat ze buiten fietsen en veel snelheid maken, voelen ze de kou nog meer dan bijvoorbeeld hardlopers. Bovendien is fietsen een sport die je makkelijk enkele uren kan volhouden, waardoor je op de koudste dagen vrijwel zeker met verkleumde handen en voeten thuiskomt. 

Gelukkig zijn er heel wat maatregelen die je kan nemen om het 's winters minder koud te hebben. Wielerplaza heeft voor de doorwinterde wielertoeristen zeven gouden tips verzameld, die je op weg helpen om jezelf zo warm mogelijk te houden. 

Geschikte kledij

Het allerbelangrijkste is investeren in kwaliteitsvolle winterkleding. Dat kan best prijzig zijn, maar het is de investering meer dan waard. Degelijke thermo onderkleding, handschoenen, een vest, sokken en winterschoenen/overschoenen zijn een must. Hoe meer laagjes, hoe beter.

Als het héél erg koud is, of als de wind stevig waait, dan is een muts, petje, nekwarmer of balaclava sterk aan te raden, want ongeveer 10 procent van het warmteverlies gaat via je hoofd. 

Maar opgelet, kleed je ook niet te warm! Als je tijdens de opwarming (eerste 10 à 15 minuten) het gevoel hebt dat je net te weinig kledij aan hebt, dan zit je goed. Na die opwarming ga je het lekker warm hebben. Als je bij de eerste pedaalslag al meteen warm hebt, dan ben je te warm gekleed en ga je al vlug beginnen zweten. Als dat zweet koud begint te worden, ga je beginnen rillen van de kou. 

Kledij voorverwarmen

Heb je al een degelijke winteroutfit, dan kan je jezelf nog een beetje extra verwennen door die kledij vlak voor vertrek op te warmen. Dat doe je door je kledingstukken gewoon op de verwarming te leggen. 

Bovenlichaam bewegen

Aan je benen zal je het in de winter niet snel koud krijgen. Die zijn immers voortdurend in beweging. Het bovenlichaam daarentegen beweegt bij fietsers helemaal niet. Het is één van de redenen waarom fietsers meer kou lijden dan bijvoorbeeld hardlopers (die met hun armen bewegen tijdens het lopen).

Je bovenlichaam bewegen is dus de boodschap, maar dat is niet vanzelfsprekend als je aan het fietsen bent. Het enige wat je kan doen is met je armen cirkels draaien. Nu weet je ook meteen waarom sommige veldrijders met hun armen draaien als ze aan het opwarmen zijn voor een cross in de kou. 

Intervaltraining/prikjes

Je krijgt het ook warmer door sneller te fietsen. Dat hoeven we sporters niet uit te leggen. Let wel op dat je niet over de limiet gaat. Niet-gevorderde renners gaan best voorzichtig om met intervaltraining. 

Je hoeft trouwens niet constant snel te fietsen om het warm te hebben. Af en toe eens een 'prikje' geven, doet je hartslag en lichaamstemperatuur al de hoogte inschieten. Dat doe je door bijvoorbeeld een brug op te sprinten of te mountainbiken. 

Vaseline

Je neus en oren lijden het meest onder de kou omdat het 'uiteinden' van het lichaam zijn en omdat je ze moeilijk kan warm houden met kledij. Vaseline smeren is een oplossing. Net als de vetlaag van pinguïns heeft Vaselineeen isolerend effect. 

Warm water + thermobidon

Als het heel erg koud is, kan het pijnlijk zijn om van je ijskoude water te drinken. Als het vriest, kan je water zelfs bevriezen. Dat probleem valt eenvoudig te verhelpen door een thermodrinkbus aan te schaffen en die vlak voor vertrek te vullen met warm water. 

Rollen

Heb je het ondanks bovenstaande tips nog steeds koud op de fiets? Dan zit er niets anders op dan de kou trotseren... of binnen op de rollen te fietsen! Alleen hebben velen het dan weer veel te warm in plaats van te koud...